onsdag 7 januari 2009

Steampunk bilder nästan... Mer gamla kameror

Under vår lugna nyårsafton fick jag ett plötsligt ryck av insperation till lite foton så sagt och gjort var det bara att börja rigga i köket. Nu ska det ju erkännas att det inte är dom bästa lamporna och jag hittade inte mitt snabb fäste som passar till mitt stativ men det var roligt och det blev en del bilder jag blev nöjd med.

Jon har under årens lopp genom gåvor och inköp fått ihop en rad olika gamla kameror som jag dels försökte fota i Steampunk stil stileben men... Nu har vi ju inte riktigt så gamla kameror mer än en egentligen och ingen av dom är moddad (kommer inte att bli heller om den inte är ordentligt trasig) så det mer Steampunk i tanke än i bild. Vissa har jag försökt rigga med lite saker för att ge rätt känsla medans andra bara är fotade rakt upp och ned som de är. Detta är inte alla kameror vi har i samlingen så det kan bli fler fotningar någon annan dag. Pip bestämde sig för att hjälpa till så det blev ett par bilder på henne med.

Första provfotona. Upplägget helt ok men ljuset inte bra alls. Provade som gammal sepia bild och den känns mer "upplyftande" i det formatet.








Blänket på uret blev så hårt att jag provade med bilden i svart/vit. Fortfarande för hårt men trevligare.







Kameran från dessa bilder är en Agfa Billy Clack Nr 74.Objektiv Agfa Bilinar 1:8,8 f = 10,5 cm. 120-rullfilm. Bildstorlek 6x9 cm. Tillverkad i Tyskland Agfa Camera-Werk 1934-1940. Kameran är hälften en lådkamera och andra hälften är en bälgkamera.




Här ger jag upp iden med props till kamerna en stund. Blev inte bra.





Detta är en Franka Solida III. Objektiv Schneider-Kreuznach Radionar 1:2.9 / 80mm. Slutare Prontor-S. Slutartider 1-1/250 sek. och B. Stor skärpeljustabell på kameran. Toppavtryck. 120-rullfilm. Tillverkad 1954 i Tyskland (US-Zone) av Franka Kamerawerk.





Detta är min fars gamla kamera som jag fick i present för ett par år sedan. Jag har fotat med den för ett par projekt som jag gjorde när jag läste historia. Ger vackra landskaps bilder men allt på nägelunda nära håll (hus) är svår fotat. Det är en Flexaret Automat VI.Objektiv Meopta belar 3,5/80 mm. Slutare Metax. Slutartider 1-400 sek. B, X - blixt synk och själv utlösare. Sidtryck. 120 rullfilm och 35mm film. 6X6. Tillverkad av Meopta i Checkoslovakien någon gång mellan 1961 - 67. Troligtvis köpte min far den ca 1966 för hade han ett fast jobb på bruket i Vikmanshyttan och känade bra med pengar för den tiden.



Den här sötnosen var det svårt att få fram någon information om. Den är helt i plast förutom avtryckaren. Den tar kasset film som inte görs längre. Fast objektiv 1,3 - 8. Slutartider 0,25 - 0,50 sek och B. Inställning för antingen direkt solljus eller moln. Okänd tillverkare med texten Made in west-germeny. Troligtvis en Agfa Clack kopia från 1960-talet.







Plastik fantastisk med Bilora Boy. Meniscus 11. Rullfilm 127. Bildformat: 4 x 6,5. (8 bilder på en rulle). Optisk genomsiktssökare. Lådan är av bakelit. Tillverkades 1950 - 52. Vinner sjukopriset i samlingen och den är oerhört ful.



Kodak No. 2A Brownie Model B. Objektiv: Fixfokus, 3 bländaröppningar. 116-rullfilm. Tillverkades 1911-1924 i Kanada av Canadian Kodak Co. Den här kameran såldes hos Hasselblads Fotografiska AB år 1922.





Coronet 020 Box.Objektiv: Fixfokus. Coronet Meniscus lins 1/20. 6X9 cm. Tar 120 film. Tillverkad i England för Coronet Camera Company, Birmingham. Från slutet av 1930-talet.



Lådkamera/glasplåt av troligtvis märket Eastman (kodak) ca1898. Objektiv okänt. två slutar tider och B. Skall undersökas mera och reoveras.


Gör ett sista tappert försök med props och efter den långa fotograferingen och fidlande med ljus fram och till baka går det bättre.








Kameran är en Zeiss Ikon Nettar 517/16. Objektiv Novar Anastigmat 1:6,3 f = 75 mm. Slutare Vario med 25, 75, 200 och B. 135 film. Tillverkad för Ziess Ikon i slutet av 1930-talet.

Tack till sidan Samlar kameror för info om en stor del av dessa kameror som jag har fotat. Gå gärna dit och dreglar på den enorma samlingen.

Till min hjälp hade jag natuligtvis min sura men fotovänliga katt Pip. Hon är inte så sur som hon ser ut men hon gillade inte min ljussättning heller.






Oj vilken lång post det blev med mycket bilder, kamera historia och familje historik.

Mer foto tillfällen till alla.

4 kommentarer:

jbn sa...

Den första kameran är grymt snygg, katten också. Sen var de andra kamerorna schyssta, men den första var mest steampunk. Kul grejor.

Erik sa...

Oh, Flexareten var trevlig. Har inte använt en tvåögding sen gymnasiet, men nu blev jag minst sagt sugen.

Har den ett sånt där underbart halvt hårkryss att fokusera med också?

Dina stilleben var inte illa heller, men det var Flexareten som fick mig att dregla.

Barbro sa...

Osäker vad du menar med hålkrysset Erik. Denna flexaret har en spegel låda på ovansidan som man öppnar upp för att se igenom med ett litet extra förstoringsglas man kan fälla in. Jag har en annan TRL med en annan lösning som jag tror är den du menar dock. Ska se om jag kan rota fram den och fota någon dag. :)

Josefine sa...

Jä'tte bra och intressant inlägg må jag säga!